A mi jövőnk Kanada jelene

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

A kormányzat tavaly nyáron könnyebbé tette az önkormányzati iskolák egyházi kézbe adását, amivel számos önkormányzat már eddig is szívesen élt költségvetése tehermentesítése céljából. Hogy a gyakorlatban mit jelent ez, azt egy kanadai példán is tanulmányozhatjuk.
Az egyik kanadai nyolcezres kisvárosban mindenki katolikus iskolába a gyerekeit. Hiába van négy államilag finanszírozott iskola, mind a négy katolikus, és ebből nemigen csináltak eddig problémát. Amikor azonban az egyik ötéves gyerek azzal jött haza az oviból, hogy megtért katolikusnak, hétéves bátya pedig azt kérdezte otthon, hogy akkor ő most valóban a pokolra jut-e, ez mégis kiverte a biztosítékot az egyik szülőpárnál, akik néhány másikkal együtt tiltakozni kezdett. Az iskolai vallási cselekményekben való részvétel ugyan senki nem kötelezhető, de ez (amint a mellékelt ábra mutatja) nem megoldás, hiszen az egész pedagógusi munkát a katolikus dogmák vezérlik. A városi vezetés nem érti a szülők problémáját, ami nem is csoda, ha belegondolunk, hogy az oktatásért felelős városi testület és az egyházi fentnartó illetékes testülete egyazon személyekből áll. Ők úgy gondolják, a szülők inkább vigyék máshová a gyerekeket.

http://www.theglobeandmail.com/news/national/in-an-alberta-town-parents-fight-for-a-secular-education/article1931158/singlepage/#articlecontent
via: http://richarddawkins.net/articles/599196-in-an-alberta-town-parents-fight-for-a-secular-education

Reklámok
Címke , , ,
Reklámok
%d blogger ezt kedveli: