Vesszőfutás az idővel

Két hónapot kapott az ecuadori egészségügyminisztérium, hogy törvénytervezetet dolgozzon ki az asszisztált öngyilkosság szabályozásához. Az emberijogi ombudsmannak hat hónapja lesz a javaslata kidolgozásához, a parlamentnek pedig egy év jut a szabályozás jóváhagyására.

Hogy ez elég gyors lesz-e ahhoz, hogy Paola Roldán Espinosa akkor dönthesse el, hogy elég volt, amikor elérkezettnek látja az időt, sajnos kétséges. Roldán ugyanabban a betegségben szenved, mint Karsai Dániel, aki Magyarországon küzd a méltóságban való meghalás jogáért, amihez két dologra van szükség: az, hogy a segítőit ne zárják ezért börtönbe, és ahhoz, hogy legálisan hozzájuthasson olyan szerhez, amely valóban alkalmas arra, hogy a bevétele után gyors és fájdalommentes halálhoz vezet (erre a célra nátriumpentobarbitalt használnak ott, ahol legális a segítségnyújtás). Roldán is, Karsai is nem magukért harcolnak, hanem értünk, mert minden bizonnyal hamarabb meg fognak halni, mintsem hogy a méltó halál kézzelfogható lehetőséggé váljon számukra is.

Roldán jogai ellen elsősorban a Római Katolikus Egyház harcol, amelynek annak ellenére nagy a politikai hatalma, hogy államegyházi státusza több, mint 100 évvel ezelőtt, 1907-ben megszűnt. A lakosság héttizede mindmáig kötődik az egyházhoz, a második legnagyobb vallási csoport a protestánsoké, míg a lakosság bő tizede vallás nélküli.

Roldán tavaly augusztusban fordult az ecuadori alkotmánybírósághoz, amely február elején 79 oldalas ítéletében leszögezte, hogy az eutanázia teljeskörű tiltása ellentétes az emberek alkotmányos jogaival. Az ítélet Új-Zélandtól Kolumbián át Hollandiáig elemezte az asszisztált öngyilkosság szabályozásait, és részletesen kifejtette, az embernek nemcsak ahhoz van joga, hogy életben maradjon, hanem ahhoz is, hogy személyiségét kibontakoztassa és méltóságban éljen és haljon, ezért a jogalkotónak lehetővé kell tennie, hogy azok, akik komoly betegségben szenvednek, segítséget kapjanak ahhoz, hogy életüknek véget vessenek, ha ezt egyértelműen, saját szabad elhatározásukból kérik.

Az alkotmánybíróság ítélete szerint egy vallási meggyőződés abban az esetben sem elégséges alap arra, hogy egy szekuláris állam megakadályozza a méltóságteljes halálhoz való jogot, ha a többség vallja. Az öngyilkossághoz nyújtott segítség büntetésével az állam indokolatlanul korlátozza az önrendelkezést annak ellenére, hogy más személyek jogai nem sérülnek attól, hogy valaki úgy dönt, méltósággal szeretne élni és meghalni.

Paola Roldán élőben:

https://www.statista.com/statistics/1067057/religious-affiliation-in-ecuador

https://hpd.de/artikel/ecuador-katholische-kirche-nennt-sterbehilfe-diabolisch-21991



, , , , ,