Izraelik és zsidók

Tovább eszkalálódik a szélsőségesen ortodox haredi közösség és az őket eltartó világiak konfliktusa Jeruzsálemben. Ezúttal egy városi tanácsos, Rachel Azaria állásával fizetett azért, hogy kiállt a jogállamiság mellett.
Mea Searím negyedben ugyanis az idei sátoros ünnepre (szukkót) ismét felhúztak egy válaszfalat a zsinagóga előtti utcán, hogy a férfiaknak ne kelljen nőket látniuk. A válaszfalat a bíróság már tavaly is megtiltotta, de a rendőrség mégis engedélyezte, miután a falat lebontani próbáló rendőröket kövekkel dobálták.
A haredik egyre sikeresebben erőszakolják rá életmódjukat másokra: bizonyos utcákról kitiltják a nőket, „illetnek” ruházatban (rövid ujjú felső, női nadrág, férfi rövidnadrág, ilyenek) tilos belépni a negyedbe, és az államilag támogatott buszvállalat buszain is hátulra száműzik a nőket – aki nem engedelmeskedik, azt hangosan szidalmazzák, megdobálják és leköpik (hogy hozzányúlni se kelljen a nőkhöz). A reklámcégek külön plakátokat nyomtatnak Jeruzsálembe: alig vannak rajta nők, még a háztartási eszközöket is férfiakkal árulják.
A tanácsosnőnek egyébként az volt a bűne, hogy a bíróságon követelte, a korábbi, a szegregációt tiltó ítéleteknek szerezzenek is érvényt. A bíróság igazgat adott neki, a főnöke, a polgármester azonban egyik asszisztensével e-mailben rúgatta ki, mert félt a vallásos kisebbségtől.
http://www.haaretz.com/news/national/israel-high-court-upholds-ban-on-sukkot-gender-segregation-in-jerusalem-1.390265
http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,793741,00.html

http://www.haaretz.com/polopoly_fs/1.389255.1318289135!/image/1496474560.jpg_gen/derivatives/landscape_295/1496474560.jpg

via: http://freethoughtblogs.com/butterfliesandwheels/2011/10/shoving-people-off-the-sidewalk-again/

Reklámok
Címke , ,
Reklámok
%d blogger ezt kedveli: