Palikot munkába állt

A múlt heti választásokon a szavazók tíz százalékának bizalmát nyert Janusz Palikot követeli, hogy szedjék le a parlament bejárta felett lógó keresztet. Kezdeményezését így indokolta egy sajtótájékozatón: „Tiszteletben tartjuk a kereszt vallásos jellegét. Ezért nem szabadna a keresztet politikai vitákba keverni, és ezért nincs helye a parlamentben.” A választásokon második helyezett „lengyel Fidesz”, a PiS vezetője, Jaroslaw Kaczynski felháborodottan visszautasította a javaslatot, arra hivatkozva, hogy a kereszt a lengyel hagyományok része, és aki ezeket a hagyományokat lerombolja, egyben a nemzetet is rombolja.
A vita emlékeztet a tavaly az államfő hivatala előtti közterületen felállított óriáskereszt körüli vitára. Ezt a keresztet a szmolenszki légi katasztrófa alkalmából emelték, amelyben Kaczynski ikertestvére, annak felesége és Lengyelország számos vezetője meghalt.
A két ügyben az is közös, hogy mindkét keresztet előre nem egyeztetett módon, engedély nélkül helyezték ki. A parlamenti ülésterem bejárata fölöttit 1997 egyik éjszakáján szögezte fel két konzervatív képviselő.

Egyébként most jelent meg Ophelia Benson és Jeremy Stangroom Does God Hate Women? Című könyvének a lengyel fordítása.

http://www.trust.org/trustlaw/news/polish-liberal-stirs-anger-with-call-to-remove-cross
http://freethinker.co.uk/2011/10/15/poles-apart-over-a-cross/

http://freethoughtblogs.com/butterfliesandwheels/2011/10/international/

Reklámok
Címke
Reklámok
%d blogger ezt kedveli: