Nagypolitika

Az Európai Humanista Szövetség (EHF) szeptember 13-án találkozott az Európai Uniós soros elnökségével, hogy megismertesse őket a folio európai és lengyel ügyekkel kapcsolatos szekuláris és humanista állásponttal. A lengyel elnökséget képviselő esélyegyenlőségi államtitkárral való kétórás beszélgetésben többek között a következő ügyek kerültek szóba:

– Lengyelország kimaradása az Európai Alapjogi Kartából,

– az uniós kutatásfinanszírozási program keretét meghatározó Horizont 2020 című stratégiával szembeni vallási fenntartások,

– a diszkriminációellenes irányelv lassú kidolgozása,

– a római katolikus egyháznak biztosított elfogadhatatlan előjogok, amelyek például a lengyel kormány és a püspöki konferencia közös bizottságának megalakításában vagy azokban a jogszabályokban nyilvánulnak meg, amelyek külön tiszteletet követelnek a keresztény értékeknek az oktatásban és a médiában.

Az EHF üdvözölte a lengyel elnökség azon fogadkozását, hogy nincsenek fenntartásai az alapjogi chartával szemben, és ígérte, hogy figyelemmel kíséri, Lengyelország milyne lépéseket tesz ezzel kapcsolatban. A lengyel elnökség arról is biztosította az EHF képviselőit, hogy a kutatási stratégia etikai vonatkozásaiban nem az egyház álláspontja fogja irányítani, anem a józan és, így az EHF azt várja, Lengyelország ellenezni fogja a katolikus egyháznak az őssejtkutatás tiltására, valamint a hagyományos család fensőbségét bizonyító kutatások támogatására irányuló kezdeményezéseit.

A találkozóalapját egyébként a Lisszaboni Szerződés 17. paragrafusa biztosítja, amely az EU-t a vallási, szekuláris és filozófiai szervezetekkel való rendszeres és átlátható párbeszédre kötelezi. Ebből éveken keresztül cask az egyházakkal való párbeszéd valósult meg, és cask a belga elnökség alatt sikerült elérni, hogy a felekezetmentesek is szóhoz juthassanak.

http://politicsreligion.eu/2011/09/14/ehf-meets-the-polish-presidency-of-the-eu/

Reklámok
Címke ,
Reklámok
%d blogger ezt kedveli: