Házasságért kirúgás

Ahogyan az új magyar egyházi törvény is leszögezi, hogy egy egyházi munkáltató elvárhatja alkalmazottjaitól az egyházi tanítások betartását, úgy Németországban is foglalkozhatnak az egyházak alkalmazottaik magánéletével. Nem egy munkaügyi per volt azonban azzal kapcsolatban, hogy mely alkalmazottakra is vonatkozik ez, felvetődött például, hogy a leszbikus házas éjszakás óvodai takarítónő valóban veszélyezteti-e a csak nappal oviba járó gyerekek vallási fejlődését. Nemrég a strasbourgi emberi jogi bíróság igazat adott egy orgonistának, akit azért rúgtak ki, mert elvált és egy idő után feleségül vette az akkor már terhes új barátnőjét. Az Erfurtban működő Német Szövetségi Munkaügyi Bíróság most ennek ellenére megerősítette az egyházak azon előjogát, hogy munkavállalóik magánélete alapján döntsenek a munkaviszony folytatásától. Igaz, a mostani konkrét esetben mégis egy katolikus kórház perelő főorvosa kapott igazat: a bíróság ugyanis megállapította, hogy a válás és az újraházasodás valóban súlyosan sérti a katolikus munkáltató iránti lojalitást, de mivel az újraházasodást megelőző együttélést tudomásul vették, és a nem katolikus alkalmazottaktól is elfogadják, ha azok második házasságban élnek, a kórház mégis vissza kell, hogy helyezze a főorvost állásába.
Mindennek persze azért van jelentősége, mert a sok egyházi irányítású (és persze adóból és egészségbiztosítási díjakból finanszírozott) intézmény emberek százezreit foglalkoztatnak és ezáltal erőteljesen befolyásolják a munkaerőpiacot.

http://www.focus.de/finanzen/karriere/arbeitsrecht/arbeitgeber-kirche-auf-das-ja-wort-folgt-die-entlassung_aid_663475.html
http://www.spiegel.de/karriere/berufsleben/0,1518,785229,00.html

Reklámok
Címke , , ,
Reklámok
%d blogger ezt kedveli: