Bekebelezés

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Az önkormányzatok több, mint 80 intézményt átadnak az egyházaknak, amelyek jelenleg 557 oktatási intézményt működtetnek. A legtöbbet a katolikusok kapják. A Népszabadság a Pedagógusok Szakszervezetére hivatkozva 88 olyan önkormányzatról tud, amely ily módon óhajt megszabadulni oktatási intézményeitől. Egy tavalyi törvénymódosítás értelmében az egyházak rögtön megszabadulnak az anyagi terhektől, mihelyt átadják az adott intézményt az egyháznak (amely az állami normatíván felül az államtól megkapja a működéshez szükséges pluszforrásokat, amelyeket az önkormányzatoknak maguk kellett kigazdálkodniuk), így anyagilag érdekeltek váltak a mielőbbi átadásban. Bár a Pedagógusok Szakszervezete tavaly az alkotmánybírósághoz fordult, mert sérül a gyerekek, szülők és pedagógusok vallásszabadsága az ilyesfajta gyors átadással, illetve azzal, hogy nem mindenütt marad nem egyházi alternatíva, az AB még nem foglalkozott a kérdéssel. A Népszava 19 olyan településről tud, ahol megszűnik az önkormányzati oktatás, és szeptembertől csak egyházi intézmény marad, és a PSZ szerint egy friss törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok anyagi okokra hivatkozva akár évközben is felekezetivé konvertálják az iskolát.
Az egyház által átvett intézményekben nem működhet tovább az érdekképviselet, a szakszervezet nem fogja látni, mi történik, és persze a pedagógusok is elveszítik közalkalmazott státuszukat.
Az egyházi oktatási intézmények egyébként jellemzően az elitgyerekekkel szeretnek foglalkozni, a hátrányos helyzetű diákok aránya jóval alacsonyabb az országos átlagnál (amely 32%, míg az egyházaknál 18%, és még alacsonyabb az egyházak részvétele a halmozottan hátrányos gyerekek oktatásában, ahol az országos átlag 13%, míg az egyházi iskolákban 4%). Persze vannak kivételek, illetve hátrányos helyzetűek oktatására specializálódott iskolák, de ezeket nem annyira a „történelmi” egyházak tartják fenn, hanem pl. a Dzsaj Bhím, amelyet az új egyházi törvény épp megfosztani készül egyházi státuszától.

http://index.hu/belfold/2011/07/04/nyolcvanket_ovoda_es_iskola_kerul_az_egyhazakhoz/
http://nol.hu/lap/mo/20110704-atlathatatlan_falak_mogott_a_diakok
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=448289

Reklámok
Címke , , ,
Reklámok
%d blogger ezt kedveli: