Iskola nélkül

Iskola nélkül maradnak azok a keceli általános iskolások, akik nem hajlandóak részt venni misén és hittanon. A miserészvételt megtagadó tanárokat pedig kirúgják.
A 9000 fős Kecel általános iskolája – amint azt még az igazgató is csupán a sajtó útján, azon belül is egy a püspököt idéző cikkből tudta meg – ugyanis szeptembertől egyházi kézbe kerül. A szülőket egy májusi lakossági fórumon tájékoztatták, és közölték velük, aki nem akarja katolikus iskolába iratni a gyerekét, annak írásban kell ezt megindokolnia. Az ő gyerekekik olyan 20-30 kilométert fognak buszozni. A gyerekeknek kötelező a hittan, más keresztény felekezet hittanát is lehet választani, de csak _hit_tan van, etkaoktatás nincs. A tanárokat azzal vigazstalják, hogy egyházi alkalmazottként olcsóbb gázhoz és kedvezményes telefontarifákhoz jutnak. Cserében kötelező az évi háromszori miserészvétel, ami az egyház szerint "mindenkinek vállalható, a tanár amúgy is gyakran elmegy olyan eseményre, amire nem szeretne.” Visszakérdezésre itt konkrétan erre gondolt az igazgató: „Például az előző rendszerben a kötelező felvonulások”.

Valaki nemrég értetlenkedett, amikor méltatlankodtam, hogy a régi és az új alkotmányból egyaránt hiányzik az a két alapjog, hogy 1. ne legyen kötelező nyilvánosságra hozni a felekezeti kötődést, világnézetet, és hogy 2. senkit ne lehessen vallási cselekményen való részvételre kényszeríteni.

Az Index részletes beszámolója – olvassátok: index.hu/belfold/2011/06/27/elkuldik_kecelrol_a_nem_katolikus_gyerekeket/

Címke , , , , ,
%d blogger ezt kedveli: