A nikáb alatt

Arról már többször volt itt szó, hogy a szaúd-arab mindannapokat alapvetően a klérus határozza meg. Az erkölcsökre való összpontosítás néha sajátos helyzeteket szül – a szaúdi nők például legalább húsz éve küzdenek azért, hogy autót vezethessenek. Most június 17-én utcára is vonultak – kocsiban, férjjel az anyósülésen, és a biztonságért egy külföldijogosítvány birtokában. Nem mintha meg lenne nekik direkt tiltva az autóvezetés, csak épp nem kapnak jogosítványt, és a külföldön szerzettet sem honosítják. Mivel tömegközeledés nem nagyon van, igazából 3 megoldás van: a férj intézi a bevásárlás és szolgál felesége sofőrjeként, vagy a család sofőrt alklmaz, a nők meg annak időbeosztásához igazodnak, vagy kiállnak a sarokra és leintenek egy taxit – az eközben elviselendő verbális bunkóságok száma egyenesen arányos a várakozási idővel. Azutóbbi két esetben ugye ironikus módon épp az történik, aminek nem szabadna: hogy a nő egy légtérben legyen egy idegen férfival…
Ennél már csak az a most megváltoztatott, szintén valláserkölcs-alapú törvényi előírás okozott sajátosabb helyzetet, hogy nőket nem alkalmazhatnak bolti eladónak. Ez ugyanis a női fehérnemű üzletekre is vonatkozott.

www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/saudiarabia/8575638/Saudi-Arabian-lingerie-law-ends.html
www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/saudiarabia/8582308/Saudi-women-defy-driving-ban.html

Reklámok
Címke , , ,

4 thoughts on “A nikáb alatt

 1. istentelen szerint:

  “Azutóbbi két esetben ugye ironikus módon épp az történik, aminek nem szabadna: hogy a nő egy légtérben legyen egy idegen férfival…”
  De hiszen erre van egy nagyon egyszerű és nagyszerű megoldás: A nő beül a taxiba, kicsomagolja a mellét, megszoptatja a taxist, innentől kezdve a taxis már nem idegen, hanem a nő fogadott fia lesz, talán még a nindzsamaszkot is leveheti a jelenlétében.

 2. @istentelen: Figyu, nem tudod véletlenül, hogy tejnek is folynia kell? Merthogy mit csinálnak az épp nem szoptató nők?

 3. istentelen szerint:

  @szekularisfigyelo: Fogalmam sincs. Csak halványan emlékszem arra, hogy valami iszlám vallási vezető konkrétan ajánlotta ezt a módszert, de meg nem mondom már hol láttam ezt a hírt.

 4. @istentelen: Persze, nálam is olvashattad 🙂 (szekularisfigyelo.blog.hu/2010/06/02/aprosagok_97), de az nekem egyik forrásból sem derült ki, hogy mit csináljanak azok a nők, akik éppen nem szoptatnak…?
  Esetleg megszúrják magukat és vért adnak, és innentől már testvérek? 🙂

Hozzászólások lezárva.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: