Aranyos Pali

A pápa horvátországi látogatása alkalmából a svájci 20 Minuten (Húsz perc) című (amolyan Metropol-szerű) lap Ante Pavelicra emlékeztet, aki Hitler és Mussolini kegyelméből horvát vezérként tízezerszámra gyilkoltatott. A második világháborút követően Pavelic előtt egy nápolyi jezsuita kolostorban bujkált, majd papruhában, társai és 300 kilónyi arany kíséretében menekült ki Argentínába, ahol Pablo Aranyos néven élt, amíg Argentína 1950-ben amnesztiát hirdetett. Pavelic 1959-ben halt meg Franco klerikálfasiszta Spanyolországában, ahova Juan Perón 1955-ös bukása után, állítólagosan a jugoszláv titkosszolgálat golyójával a hátában továbbmenekült.
1941 és 1945 között Pavelic vallási fanatizmusától vezérelve, a Vatikán és a katolikus egyház támogatásával a 6,5 milliós "Független Horvátországot" uralta, amelyben kétmilliónyi szerb is élt. A katolikus egyház akkori prímása, Alojzije Stepinac pásztorlevélben szólította fel a hívőket 1941-ben az új állam támogatására, mert az az Anyaszentegyházat képviseli, s tevékenységén "Isten keze" nyoma látható. Egy hónappal az állalapítást követően a pápa (XII. Piusz) is fogadta őt. A Zágrábból Németországba küldött diplomatabeszámolók háromnegyed millióra teszik a lemészároltak számát, s bár a pontos számokon még vitáznak a történészek, az biztos, hogy még a sokmindenhez szokott németek is kegyetlennek minősítették a mészárlásokat. Az usztasatisztek között számos ferences szerzetes is parancsnokoskodott, némelyek a jasenováci koncentrációs táborban, és ezzel levéltári források szerint a Vatikán is tudott.
Pavelic népirtása a más vallásúak ellen irányult, elsődleges áldozatai az ortodox szerbek voltak. Hatalomra kerülésük után pár hónappal Mile Budak, Pavelic oktatási minisztere kijelentette, "a szerbek harmadát deportáljuk, további harmadát megöljük, a maradékot pedig megtérítjük a katolicizmusra."

Ja, a prímást, Alojzije Stepinacot 1998-ban avatta szentté II. János Pál pápa.

www.20min.ch/news/ausland/story/Massenmoerder-hatte-Wohlwollen-des-Papstes-18530530

Reklámok
Címke , , ,
Reklámok
%d blogger ezt kedveli: