Vallásközi párbeszéd

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Egy ausztrál muszlim társaság plakátkampánnyal szeretné előmozdítani a keresztények és a muszlimok közötti párbeszédet. A második és a harmadik plakát szövege „A Szent Korán: Az Utolsó Szövetség”, illetve „Mohamed: kegyesség az emberiség iránt”, de a biztosítékot az első csapta ki, amely így szól: „Jézus: az iszlám egy prófétája”. A szervező szerint túlnyomó részt pozitív visszajelzéseket kaptak, ám a plakátok egy részét összefirkálták, letépték. Sydney katolikus érseke, Julian Porteous közölte, Jézus sokkal több, mint próféta, és a plakát a keresztények megsértése, anglikán kollégája, Rob Forsyth pedig azt nyilatkozta, a plakátok ugyan nem sértők, de totális hülyeség, amit állítanak.

Mondjuk, annak eldöntését, hogy az iszlám Jézust prófétának tekintik-e, talán mégis a muszlimokra lehetne bízni.

http://news.brisbanetimes.com.au/breaking-news-national/bishop-calls-islamic-billboards-offensive-20110530-1fcc3.html

Címke , ,

4 thoughts on “Vallásközi párbeszéd

 1. Nűnű szerint:

  http://www.dzsihadfigyelo.com/2010/12/01/a-feluliras-elve-a-koranban/
  A cikk arról szól, hogy a Korán különböző, egymásnak ellentmondásos részeit hogyan kell értelmezni.
  Tudni kell, ohgy a Korán 114 versét a hosszúságuk alapján rakták sorba. viszont a muszlim hagyomány számontartja, hogy milyen sorrendben keletkeztek, és a keletkezési sorrendjük a mérvadó. A később írottak tartalm felülírja a régebbieket.
  Amíg Mohamed a korai veseiben a keresztényekkel való jó viszony kialakításáról írt, azt felülírja a kéősbb keletkezett versekben a keresztényeket kiírtásra felszólító szövegek.

 2. @Nűnű: Egy dolog a kereszténykehez való viszony, és egy másik Jézus mint bibliai szereplő értékelése. Egy dolog, hogy a szentháromság tana miatt a muszlimok szerint a keresztények valójában politeisták, de Jézust illetően nem tudok arról, hogy a Korán valamely későbbi része azt közölné, hogy Jézus a korábban állítottakkal ellentétben mégsem proféta. Vagy tudsz olyan szúrát mondani, amely szerint Jézus mégsem próféta?

 3. Nűnű szerint:

  @szekularisfigyelo:
  igazából kissé off volt a hozzászólásom, én úgy tudom, hogy az iszlám sok prófétát elismer a kereszténységből, és Mohamedet tekintik az utolsónak.
  A két vallás néázete közti fő különbség, hogy az iszlám szeirnt Jézus és Mohamed is “csak” próféta volt, szemben a keresztényekkel, akiknek Jézus annál jóval több volt.

 4. @Nűnű: Ja, jó, én úgy értettelek (ezek szerint félre), hogy “az iszlám Jézust prófétának tartja” állítással vitatkozol.
  De egyébként én is sajátos szövegrendezési elvnek tartottam, amikor megtudtam, hogy a Koránban a szúrák hosszúság szerint vannak elrendezve…

Hozzászólások lezárva.

%d blogger ezt kedveli: