A bárányok lázadnak

A 22 éve uralkodó, 77 éves kölni katolikus érsek, Joachim Meisner, akit másfél éve az augusztus 20-i körmenetre tartott jónak meghívni minden magyar katolikus elöljárója, Erdő Péter esztergomi prímás, elsősorban konzervativizmusáról és feltétel nélküli pápahűségéről ismert. Magát az egyház őrkutyájának és Isten harcosának nevezi, és nem híve az udvarias és körmönfont beszédnek, amiért már gyűlöletbeszéddel is vádolták. Nem híve a konszenzusos döntéshozatalnak sem.
Ez ellen most fellázadtak a katolikusok, akik azt veszik zokon, hogy megkérdezésük nélkül ültetik az orruk elé a plébánosokat, anélkül, hogy meghallgatnák a helyi közösség képviselőit. Ezt a véleménynyilvánítási jogot is úgy kellett kiharcolni két évvel ezelőtt. Az érsek úr azonban most is könnyedén áthágott rajta, és miután a tiltakozások nyomán végül beleegyezett egy kerekasztal-beszélgetésbe, az utolsó pillanatban azt is lemondta, egyéb elfoglaltságra hivatkozva. Április első hétvégén ezért vagy 400 bonni katolikus kivonult tüntetni, köztük papok, akik nemcsak a személyi döntések módja ellen tiltakoznak, hanem általában a klérus és a laikusok viszonyának a megváltoztatását követelik.
A vitában természetesen az érseknek van igaza: hiszen a belső szabályzatok engedelmességet várnak, és a demokratikus játékszabályok tájidegenek tőle. A tüntetésnek annyi haszna viszont mindenképpen volt, hogy egy rakás 50-70 éves ember belelendült nemcsak az internethasználatba, hanem a webkettes alkalmazásokba is, amelyekről addig csak gyerekeik révén értesültek.

www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/0,1518,754956,00.html
 

Reklámok
Címke ,
Reklámok
%d blogger ezt kedveli: