Etika csak vallásosan?

Mivel Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a jelek szerint az osztrák modellt tervezi bevezetni, nem egészen minden tanulság nélküli, ami épp Ausztriában történik: ott májusban meghallgatást terveznek tartani a parlamentben az etikaoktatásról, amelyre a hittanból kiiratkozó gyerekeknek kötelező jelleggel kell majd járniuk. Meg is hívtak rá fűt-fát, így például a szakszervezeteket és a munkaadói szövetségeket, és "persze" a 14 elismert felekezet 2-2 képviselőjét. Egyetlen csoport maradt ki: az érintettek. Holott az ő gyerekeik lesznek kötelezően besorozva erre a hittanpótléknak ígérkező, de jobb sorsra érdemes kezdeményezésre. Már a 2001-es népszámlálás során is a lakosság 12%-a (kb. 1 milliónyian) felekezeten kívülinek vallotta magát, és különböző felmérések szerint a lakosság negyede-ötöde agnosztikus vagy ateista. És a kísérleti etikaoktatás tanulsága is az, hogy állami jóváhagyással a katolikus egyház határozná meg az etikaoktatás tartalmát: a tananyagot ők írják, és az etikatanárok is gyorstalpalón átképzett hitoktatók, akik nemegyszer alig leplezve használják az etikaórát hittérítésre.
Pótmegoldásként végül a zöld párt az egyik, az ő szakértőiknek járó helyet felajánlotta a felekezeten kívüliek érdekképviseletének.

www.konfessionsfrei.at/
www.konfessionsfrei.at/
derstandard.at/1297821887293/Enquete-ohne-Konfessionsfreie-In-Gottes-Namen-Ethik



, , , , ,

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  1. Caenorhabditis elegans

    Atombomba….

    Kedvelés

  2. s.gonzales

    Ijesztőnek tűnik.

    Mindazonáltal milyen jelek szerint? Egy kis korrepetálást kérhetnék, link formájában?

    Milyen osztrák modellt? Mármint oktatási modellt?

    Kedvelés

  3. szekularisfigyelo

    @s.gonzales: Ausztriában (ahogy más ny-európai országokban) alapesetben kötelező az iskolai keretekben szervezett hittan, és ha a szülő (ill. a nagyobb gyerek) nem akarja, hogy részt vegyen, ki kell iratkozni. Ezeknek a gyerekeknek eddig lyukasórájuk volt, hacsak nem a nap elején/végén volt a hittan. Mivel egyre többen vannak, kitalálták, hogy ezek a gyerekek járjanak valami etikaórára (gondolom, féltek, hogy a kritikus tömeget elérik és ezzel rohamosan csökkenni fog a hitoktatáson való részvétel). Svájcban és Ausztriában készült erre pilotprojekt, és a mostani osztrák parlamenti meghallgatás is erről szól.
    A tanulságokról itt: szekularisfigyelo.blog.hu/2011/03/01/etika_a_hittanos_gyerekeknek_is_jarna

    Magyarországról, ill. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár ebbéli terveiről pl: szekularisfigyelo.blog.hu/2010/06/11/oktataspolitika , ill.: szekularisfigyelo.blog.hu/2011/01/29/lyukasora_32
    Van több ezzel kapcsolatos hír a blogon, ha bele akarsz mélyedni, nézd az etikaoktatás, ill. hittan címkéket.

    Kedvelés