Elitegyházak

Volt már szó arról, hogy Szászfalvi László egyházügyi államtitkár szerint egyenlő és egyenlőbb egyházak lesznek. A legfrissebb hírek szerint három kategóriában osztanák majd az előjogokat: lesznek történelmi egyházak, elismert egyházak és vallási egyesületek. "Történelmi" címkével a Fidesz eddig három keresztény és egy zsidó felekezetet illette (a jelenlegi rendszer nem tesz különbséget a különböző vallásfelekezetek között, így a "történelmi egyház" eddig nem volt jogi kategória), de a kritériumoknak (100 éves múlt vagy 25 ezer tag, valamint országos hálózat) a Fidesz által eddig nemigen preferált, harmincéves Hit Gyülekezete is megfelel, amely így "történelmi egyházzá" válik.

Az Index cikke: index.hu/belfold/2011/04/04/tortenelmi_egyhaz_lesz_a_hit_gyulekezete/

Reklámok
Címke , , ,

2 thoughts on “Elitegyházak

  1. S.K. szerint:

    Hát ez érdekes. Tudom, hogy a hitgyüliben nagyon féltek a Fidesz uralomtól, mert az előző Orbán ciklus elég ellenséges volt a gyülekezettel szemben. Most mi történt?

  2. @S.K.: Nem tudni, miért borultak most össze, és nem tudom én sem, igaz-e az a cikk, amit a blogodon beidéztél (többieknek: nepszava.com/2011/04/velemeny/bartus-laszlo-a-tron-es-a-szoszek.html). Igaz, még nincs minden eldöntve, és a kat. egyház azért küzd, hogy együttesen kelljen fennállnia a 100 éves múltnak és a megfelelő taglétszámnak ahhoz, hogy “történelminek minősüljön).

Hozzászólások lezárva.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: