Ismerkedési tippek

Egy kis pihentagyú bulvár:

Az internetes társkeresők töménytelen adattal rendelkeznek a társkeresési szokásokról, és az OK Cupid elnevezésű portál ezeket vizsgálgatja is, hogy mindenféle komolyabb és komolytalanabb következtetéseket vonjon le. Most épp azt vizsgálták, milyen korrelációk (egybeesések, nem okozati összefüggések) állnak fenn a különböző kérdésekre adott válaszok között, és arról készítettek összeállítást, milyen az ismerkedéskor is feltehető kérdésekre adott válaszokból mire lehet következtetni.
Szóval a lényeg: ha azt akarod megtudni, hogy a potenciális partnered vallásos-e, akkor ezt kell kérdezned:

-Idegesítenek a helyesírási hibák?

Ha az illető nemmel válaszol, akkor legalább kétszer olyan valószínű, hogy legalább valamennyire vallásos, mint az, hogy nem vallásos.

Megvizsgálták azt is, összefügg-e a vallásosság az íráskészséggel, és azt állapították meg, hogy igen – minden irányzatban azoknak a legjobb az íráskészsége, akik nem veszik túlságosan komolyan a vallásukat. Az agnosztikusoknál és ateistáknál épp fordítva van: aki határozott, annak jobb az íráskészsége.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Említettem, hogy az OK Cupid csak egybeeséseket vizsgál, de ez az íráskészség-dolog egybecseng azzal a vizsgálattal, amely azt állapította meg, hogy a fundamentalista keresztényeknek gyengébbek a szövegértési készségeik.

blog.okcupid.com/index.php/the-best-questions-for-first-dates/
via: epiphenom.fieldofscience.com/2011/02/grammar-nazi-then-youre-probably.html
 

Reklámok
Címke , ,

6 thoughts on “Ismerkedési tippek

 1. szemet szerint:

  “Idegesítenek a helyesírási hibák?
  Ha az illető nemmel válaszol, akkor legalább kétszer olyan valószínű, hogy legalább valamennyire vallásos, mint az, hogy nem vallásos.”

  Rákerestem az eredeti cikkre, és erről egy szó sem volt. Ilyen állítást nem találtam, vagy megadhatnád a forrást ha én néztem félre.
  ( blog.okcupid.com/index.php/the-real-stuff-white-people-like/ )

  (Őszintén remélem, hogy nem az a felettébb bugyuta helyzet itt, hogy esetleg ezt csak te találtad ki az alapján, hogy a belinkelt ábra skálázása olyan, hogy a “9th grade” kétszer magasabban van mint a “8th grade” – bár ez mondjuk érdekes kontrasztot adna egy, az ateizmus és intelligencia összefüggéséről szóló cikknek ;P)

 2. szemet szerint:

  @szemet: ok megtaláltam a linkek között…

  Persze ettől még biztos nem mindenhol igaz, hogy egy evidens példát írjak: USA

  kb 90% vallásos, szóval már a kérdés feltétele előtt 9-szer valószínűbb hogy az illető vallásos mint nem, felteszed a kérdést, nemmel válaszol és ettől ez a szorzó lecsökken kettőre??? Vicc…

 3. szemet szerint:

  @szemet: Inkább a megfogalmazás szerencsétlen, mert nem abszolút valószínűségekről van szó, hanem az apriori eloszlást Bayesi értelemben módosító eltérésről.

  Egyébként érdekes kérdés, hogy a vallásosok nagyobb toleranciája összefügg a gyengébb íráskészséggel, vagy ettől függetlenül – mert ez is előfordulhat – toleránsabb emberek.

 4. @szemet: Ugye azért elolvastad az első mondatot is? 🙂

 5. szemet szerint:

  @szekularisfigyelo: Persze, de elkövetted azt a bulvárban szokatlan hibát, hogy grafikont tettél bele: ha grafikont látok akkor értelmezem… 🙂

  Ha meztelen vagy bikinis nőt tettél volna bele, mint az szokásos, akkor azt nem értelmeztem, hanem csak bámultam volna 😉

 6. Totál ateista Lobsterként mondom, hogy Amerikában én is először azt kérdezném meg, h hisz-e valamelyik fogtündérben. Mert az sajna kizáró ok.

Hozzászólások lezárva.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: