Halál és remény Bangladesben

Nemrég egy bangladesi falu vallási "bírósága" "paráznaság" miatt testi fenyítésre ítélt egy tizennégy éves lányt. A lányt az unokatestvére megerőszakolta (a vallási bíróság is tudott arról, hogy a lány nem "önként" volt "parázna"), és az ítélet végrehajtása közben összeesett, így szülei kórhába tudták vinni, ahol azonban sérüléseibe belehalt.
Ami némi reményre ad okot (mármint a jövőre nézve), az az, hogy az eset Bangladesben is felháborodást keltett. A helyi vallási bíróságok saría-alapú bíráskodását tavaly betiltották. A hatóságok gyilkossági ügyként kezelik a dolgot, több helyit, köztük egy papot is. Az ügyész kivizsgáltatja a helyi rendőrök szerepét, és kérdőre vonták azt a három orvost is, aki az első boncolást végezték és a holttesten nem találták erőszak nyomát. Arra utasították a vallásügyi minisztériumot, ne adjanak támogatást olyan medreszéknek és dzsámiknak, amelyek fatvákat, azaz vallási ítéleteket tesznek közzé, és újabb információs kampányt akarnak indítani, hogy tudassák a lakossággal, nem a vallási gyülekezetek dolga az ítélkezés, és nincs is joguk ehhez.

index.hu/bulvar/2011/02/09/megeroszakolta_a_rokona_megolte_a_faluja/
www.guardian.co.uk/world/2011/feb/10/bangladesh-whipping-three-doctors-investigated
 

Reklámok
Címke , , , ,

2 thoughts on “Halál és remény Bangladesben

  1. Gusztustalan csimpánzok, de tényleg.
    Nincs már meg a link, ahol olvastam, mert jó régen volt, de nálam az ötötte ki a képmutatási biztosítékot, amikor egy falu vén bírái végigmentek egy lányon nyilvános büntetésként, mert a lány öccsét lopáson kapták. Még azt is hozzátették, hogy a lány már régen a legkívánatosabb falat volt a faluban.

  2. @King Size Lobster: Az mintha konkrétan Indiában lett volna, de ugyanaz a mentalitás Indonézia Aceh tartományától Bangladesen, Indián, Pakisztánon és Afganisztánon keresztül, Szaúd Arábián át Szomáliáig. Vagy vedd a délszláv háborút, ahol módszeresen erőszakoltak meg nőket, akiket aztán a férjük kidobott, mert “hűtlenek” voltak.

Hozzászólások lezárva.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: