2. 1% – ne felejtsd

Ne felejtsetek el nyilatkozni adótok második ("egyházi") 1%-áról (akár magatok készítitek az adóbevallást, akár a munkáltató teszi). Az idén egyetlen nem egyházi célra lehet felajánlani az adót (Nemzeti Tehetség program), ennek technikai száma: 1823.

Ha nem nyilatkozol, az összeget szétosztják az egyházak között, akik akár értékeiddel ellentétes célokra is felhasználhatják!

Részletek a Facebook-eseményen: www.facebook.com/event.php – ha facebookos vagy, csatlakozz!

Reklámok
Címke , , ,

9 thoughts on “2. 1% – ne felejtsd

 1. Holy One szerint:

  Hallod, az tényleg frankó, hogy ha nem nyilatkozom róla , akkor kipengetik az egyházaknak, vagy csak urban legend?

 2. @Holy One: Gyakorlatilag kipengetik, de a költségvetési törvényeket böngészni csak megszállott jogásznak ajánlott, szerintem. Elvben úgy szól, hogy csak az összes SZJA _legalább_ 0,5%-áig egészítik ki a felajánlásokat. A 2009-es évre ez így festett: 5 milliárd tényleges felajánlásból + 4,8 milliárd ennek kiegészítéseként.
  A vonatkozó törvény ez: 1997. évi CXXIV. törvény
  az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről, ennek is a 4§-a. http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700124.TV

  A vonatkozó sor a 2009. évi költség lezárásáról szóló törvényben: XX. fejezet, 35. cím, 5.: 9,8 milliárd.
  Egyházaknak ténylegesen felajánlott 1%: 5,1 milliárd: http://www.apeh.hu/data/cms138019/17_melleklet_teteles_egyhazi_lista.pdf

 3. @szekularisfigyelo: Ja, ez természetesen nem az összes pénz, amit az egyházak az adóból kapnak, különböző címeken. Majd átnézem a 2011. évi költségvetési törvényt…

 4. Engem az zavar jobban, hogy mi a fészkes túró az a Nemzeti Tehetség program?
  Egyrészt benne van, h nemzeti, amit nem szeretek, de ez eddig is így volt. Másrészt sosem hallottam még róla és nagyon lehúzás-szagú a dolog. Ilyen névvel mindenféle eus pénzre lehet pályázni, (bár az innovációt meg a fenntarthatót valahol még be kéne építeni) és azt utána kitalicskézni.

  Szóval arról van hír, h kik ezek?

 5. @King Size Lobster: Az egy állami program, az Oktatásért Közalapítvány (a közalapítványok állami cuccok, az államnak felelnek, az felügyeli) kezeli, és a tehetséggondozás a célja. Holnapja (bár az persze mindenkinek lehet): http://www.tehetsegprogram.hu/rolunk
  Túlságosan én sem vagyok ettől boldog, de még mindig jobb, mint egy egyház. Alternatíva esetleg még valamely olyan “bizniszegyháznak” adni, amelynél a biznisz egy konkrét jótékony célt jelent (pl. hallottam cigányiskola fenntartása érdekében létrejött buddhista vagy állatmenhelyes jain egyházról).
  Az ideális megoldás nyilván a két egyszázalék összevonása lenne, és versengjenek az egyházak a civil szervezetekért.

 6. hosszu arok szerint:

  A Nemzeti Tehetség Program, a szekuláris államvallás templomainak építésére szolgál. Ti abban hisztek! Eléggé korlátolt, eléggé savanyú, de nekem csak az jutott!

 7. S.K. szerint:

  Ez hasznos tanács.

  Tavaly 20 év után sikerült a fundamentalista kereszténységből felszabadítanom az agyamat (mondjuk ezt kb. 10 éves vívódás előzte meg) és ma már boldog és kiegyensúlyozott ateistaként élem az életem. Nem szeretném, ha az adómmal az egyházakat támogatnák.

  Ha valóban a tehetséggondozást támogatja ez a program, akkor nincs problémám vele.

 8. @S.K.: Ez azért kemény lehetett – ennyi idő után biztosan nem volt könnyű otthagyni. Gratula a teljesítményhez, és üdv. a blogon!

 9. S.K. szerint:

  @szekularisfigyelo:

  Indítottam én is egy blogot. Ha érdekel ott elolvashatod a sztorimat a “Hogyan lettem ateista?” c. cikkben: ateistanaplo.wordpress.com/

Hozzászólások lezárva.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: