Közoktatási tervek

Vélemény a NOL-on a közoktatási törvény előkészítéséhez készült koncepcióhoz: "Miben van tehát a koncepció újdonsága? Sajnos abban, hogy színre lép egy olyan szereplő, aki az állam révén biztosít magának kivételezett státuszt, miközben minden más szereplőt rendeletekkel szabályoznak. A törvénytervezet az egyházi iskolák számára kíván törvényileg garantált teljes érinthetetlenséget a finanszírozás, a szakmai, szervezeti működés és ellenőrzés vonatkozásában. És ily módon – törvényfelettiséget." nol.hu/velemeny/20110126-torvenyesen_a_torveny_felett
A koncepcióval amúgy nem csupán az a baj, hogy kiemeli az egyházi intézményeket mindenféle előírás alól, és ellenőrzésüket kizárólag egyháztagokra bízza (a minőségi kritériumok alóli felmentés hosszabb távon amúgy vissza is üthet). Hanem az, hogy nem biztosítja sem a gyerekek, sem a tanárok, sem a szülők vallásszabadságát: ha a helyi közfeladatokat egyházi intézmény is elláthatja és az önkormányzatnak nem kötelessége felekezetmentes oktatást biztosítani, bizony megeshet, hogy a szülő kénytelen a gyerekét más felekezetű iskolába adni. Mivel az iskola előírhatja a vallási rítusokon való részvételt, mondjuk egy katolikus gyerek adott esetben kénytelen lesz részt venni akár egy református, akár egy zsidó istentiszteleten.
 

Reklámok
Címke , ,

2 thoughts on “Közoktatási tervek

  1. noname.blogger szerint:

    “…egy katolikus gyerek adott esetben kénytelen lesz…”
    Asszem Dawkins ezen a ponton tépné le a fejedet 🙂 a vallásválasztáshoz elvileg érett gondolkodás szükséges, ami egy kisgyereknek ugye nincs. Innentől marad a “katolikus szülők gyereke” kifejezés.

    Amúgy az iskoláknak joga van kötelezővé tenni az istentiszteletet? Azt tudom hogy a hittant nem, elvileg kötelező választás lesz a hittan és az erkölcstan között.

  2. @noname.blogger: Az egyházi iskola igen, tudtommal most is, de ez abban a bizonyos tervben is meg lett erősítve (sajnos nem mentettem le, most meg nem találom a NEfMi honlapján).

    Igen, tudom :-), de én itt inkább azokra a kicsit nagyobb gyerekekre gondoltam, akiknek már lehet valamilyen szinten saját hite (azért az sem úgy van, hogy az ember nagykorúsága napján eldönti, melyik felekezet az igazi :-)). A kicsik inkább simán unni fogják, ez a nagyobb, már valamilyen vallási kötődéssel bíró gyereknek, ill. a vallásos tiniknek jelenthet igazából gondot.

Hozzászólások lezárva.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: