A pápa, otthon

Az előző pápa által indított utazási program (ígérem, más vallásról írok, mihelyt lesz anyag :-)) örök témát jelentenek. Az idei brit látogatást követően jövőre Németországba látogat, ami két problémát vet fel: 
A szervezők attól tartanak, nem lesz elég látogató, ellenben sok tiltakozó, ezért azt tervezik, inkább valami zárt helyen szerveznek misét – a tizenöt évvel ezelőtti pápalátogatáskor is csak azért volt nem túlságosan üres a berlini olimpiastadion, mert tömegesen érkeztek lengyelek, hogy meghallgassák az "ő" pápájukat, a lengyel születésű II. János Pál pápát. Ráadásul már akkor is paradicsomokkal dobálták a pápai páncélkocsit. 
A másik vihar a biliben, hogy felvetették, a pápa mondjon beszédet a német parlamentben. Ez ellen egyelőre csak a zöldek tiltakoztak, bár egyik vezetőjük őket is próbálta leállítani. A hivatalosságok, beleértve a büszkén homoszexuális katolikus polgármester, Klaus Wowereitet (ő volt az, aki, amikor irányultságát fel akarták használni ellene politikai ellenfelei, azt mondta "meleg vagyok, és ez így van jól"), egyelőre udvariasan örülnek. De azért, amint egy blogban összefoglalja Stefan Laurin, erősen szerencsétlen lenne egy pápa szereplés a Bundestagban: ott ugyan eddig is felszólaltak idegen államfők. Nem is az a probléma, hogy a pápa állama pici. Hanem az, hogy milyen is az: a Vatikán autokrácia. Férfia kis csoportja hoz meg minden döntést – demokrácia egy szál sem. Emellett az úr egy igencsak nagy szervezet vezetője is: a katolikus egyház a piacvezető keresztény szervezet, az egyházak Cocakólája. És ez nem egy kellemes szervezet: ha párt lenne, Németországban be lenne tiltva. Súlyosan diszkriminálja a nőket és a melegeket. Bűnösöket rejteget. A fogamzásgátlással és a HIV-vel kapcsolatos álláspontja semmibe veszi az embert. Ha rajta múlna, ma is a középkorban élnénk. A parlamentben demokraták beszéljenek – Benedek pedig nem az. 
 

www.tagesspiegel.de/kultur/glaube/erzbistum-berlin-befuerchtet-flop-beim-papstbesuch/3623400.html
www.ruhrbarone.de/bundestag-gute-grunde-gegen-den-benedikt/
 

Reklámok
Címke , , , ,

One thought on “A pápa, otthon

  1. “ha párt lenne, Németországban be lenne tiltva”
    Na ezen sikerült jókat derülnöm 🙂 Benedeket még nem láttam godwinnolva, főleg nem magyar blogon 😀

Hozzászólások lezárva.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: