Ír nők

Európában az Európai Unióval össze nem keverendő Európa Tanács strasbourgi bírósága az emberi jogok letéteményese. A strasbourgi testület most három nő Írországgal való vitája végére tett pontot. A három asszony az abortuszt a katolikus egyház nyomására tiltó ír törvények következtében kénytelen volt külföldre utazni. Egyikőjük egészségét a terhesség veszélyeztette, és míg a másik két nő esetében a bíróság úgy ítélte meg, elfogadható, hogy külföldön kényszerültek elvégeztetni a műtétet, a harmadik esetben arra kötelezte az Ír Államot, megfelelő rendelkezésekkel biztosítsa, hogy akinek egészségét a terhesség veszélyezteti, az – az egészséghez és a magánélethez való jog sérthetetlensége alapján, amelyet maga az ír alkotmány is biztosít – hazai kórházban is elvégeztethesse az abortuszt. 
Az egyik nő a rák egy ritka formájában szenved és betegsége kiújulásától tartott, de Írországban nem talált olyan orvost, aki határozott állást foglalt volna az állapota és állapotossága kockázatait illetően. 

www.secularism.org.uk/ireland-must-change-law-to-make.html
www.irishtimes.com/newspaper/breaking/2010/1216/breaking11.html

Reklámok
Címke , , ,

2 thoughts on “Ír nők

  1. noname.blogger szerint:

    Huhh. Az elején nem is értettem, de mostanra átment… azt azért ugye vágod, hogy az egyik mondatod 6 soros és kb 10 tagmondatból áll?!
    Legalább van hol gyakorolnom a szövegértést 😀

  2. @noname.blogger: Sorry, nem akartam a szövegértésből jelesek exkluzív klubjának írni, csak kissé fáradt voltam 🙂

Hozzászólások lezárva.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: