Kellemetlen karácsony

A Wikileaks a Murphy-bizottság kapcsán is tartalmaz adatokat: beigazolódott, amit a bizottság tagjai állítottak, nevezetesen, hogy amikor az ír katolikus egyház állami adókból fenntartott oktatási intézményeiben történt szexuális és egyéb bántalmazásokat vizsgálták, a Vatikán mélységesen meg volt sértődve és megtagadta a közreműködést. 
Nem kevésbé kínos, hogy egy ír bíróság most feloldotta a bizottsági jelentés egy eddig titkos fejezetét – a szóban forgó bírósági ügy ugyanis lezárult: december elején Tony Walsh katolikus papot gyermekek szexuális abúzusáért 16 év börtönre ítélték. Másodjára.  
A dolog azért kellemetlen karácsonyi ajándék az egyháznak, mert már két nappal Walsh pappá szentelése után jelentették fel először az elöljáróinál gyermekmolesztálásért. íPapi pályafutása alatt folyamatosak voltak a panaszok ellene, ő egymaga 100-nál több gyereket (fiúkat és lányokat egyaránt) bántalmazott. Ennek ellenére épp abba a közösségbe helyezték, ahol egész Írországban a legtöbb oltárfiú-csapat található. Ott pedig épp őt bízták meg a gyerekmisék megtartásával. Nem szép a történetnek az a része sem, amely Walsh papi státuszától való megfosztásáról szól: 1992-ben az ír egyház a kánonjog alapján megfosztotta őt papi tisztségétől, ám a Vatikán ezt (az ír püspökök tiltakozása ellenére) tízéves kolostorra módosította. Ugyanabban az időben a rendőrségnek is tudomására jutottak a pap viselt dolgai, ám nem tettek semmit. A fellebbezés idején történt az a bűncselekmény, amelyért végül Walsh-nak először kellett állami bíróság elé állnia. 
Walsh ügyei időrendben: www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2010/1216/1224285654877.html
www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2010/1216/1224285654831.html

Reklámok
Címke , , ,
Reklámok
%d blogger ezt kedveli: