Öngól?

Esett itt már szó arról, hogy Szaúd-Arábiában igencsak szűk korlátokba szorítódik a nők élete. A nők élete nem mellesleg a király és a klérus közötti hatalmi harcok színtere: míg Abdullah király némi "lazítást" engedne, a muszlim papok komolyan gondolják a szigort. Legutóbb azon ütköztek, hogy vajon a szupermarketek alkalmazhatnak-e női pénztárosokat – míg a király rokona szeretett volna nőket alkalmazni, és a király ezt lehetővé is tette volna, a klérus beintett és közölte, elfogadhatatlan, hogy nők és férfiak ilyen formában érintkezzenek. A szaúdi társadalom azonban már nem fogadja el csak úgy mindazt, amit a papok mondanak. Most is úton-útfélen erről vitáznak – a szabályok ugyanis logikátlanok: miért nem szabad egy nőnek dolgoznia, amikor az utcán koldulnia szabad? És kiért erkölcstelenebb, ha egy női pénztáros veszi át egy férfitól a pénzt, mint ha egy férfi pénztáros szolgál ki egy női vásárlót? 

www.guardian.co.uk/commentisfree/belief/2010/nov/10/saudi-fatwa-female-cashiers

 

Reklámok
Címke , ,

5 thoughts on “Öngól?

 1. Laci69 szerint:

  itt azt is figyelembe kell venni hogy a nők látványához nem szokott egyszerű férfiak zavarodottan viselkednének. Értelmiségi munkakörökben, egyetemeken a nők munkája már igencsak elfogadott.

 2. @Laci69: Van arrafelé koedukált egyetem, de az egy zárvány. De például egy időben a telefonismerkedés volt menő, ami úgy működött, hogy felhívtál egy vadidegen számot, és ha ellentétes neműt találtál, akkor elkezdtél flörtölni. Ezek igencsak kockázatos dolgok, és hát nem hinném, hogy kevésbé zavarba ejtő, mint egy női pénztáros.
  És persze “családon”, azaz rokonságon belüli összejöveteleken nem öltöznek be (hanem ki), és ott azért nemcsak szűk vérrokonok vannak, hanem távoli nem vérrokonok is. Szóval azért ők is szoktak látni nőket, akik nem az anyjuk vagy a nővérük.
  Végül ugye az utolsó kérdés megmarad: mi van a férfipénztárosokkal és a női vásárlókkal?

 3. Laci69 szerint:

  @szekularisfigyelo: nos nem tudom a te élményeid mikoriak, én most dolgozom itt és igencsak sok lány jelentkezik egy-egy állásra, és több, különböző egyetemen tanultak..
  a női vásárló – férfi eladó felállás azért van rendben, mert a Próféta a nőknek kizárólag vásárlási céllal engedélyezte az idegen férfiakkal érintkezést, legalábbis én így olvastam, és ennek van is értelme, Mohamed ugyanis kereskedő volt.
  nos abban a nem helyi arab kollégáim is egyetértenek, hogy ezek az extrém restrikciók inkább tükrözik az szaúd-arábiai kultúrát mint az iszlámot.
  alapvetően a beduin nép vadsága indokolja az elkülönítést, ez elsősorban a nők érdeke, még ha távolról nem is így látszik.

 4. Egyetem: A King Abdullahra gondoltam, amely koedukált, ahonnan ki van tiltva az erkölcsrendészet, és ahol a koedukáció ellenére nem kell arcfátyol.

  A fátyol hosszú és bonyolult történet, Mohamed korában egyszerűen társadalmi státuszt jelzett, és mint ilyen persze elsősorban a proféta feleségeit sújtotta; a Koránban magában erről amúgy annyi áll, hogy “fedd el a ruhád hasítékát”. Amúgy a nők zöme mindig is dolgozott, az arab/iszlám világban is, és nem feltétlenül szegregáltan.

  Azt is régóta tudni, hogy minél több a fátyol, annál több az utcai molesztálás; az idén is erről értekezett egy csapat arab szociológus egy kairói konferencián.

  Munka: épp azért jelentkeznek sokan, mert a munkaerőpiac nagy részéről el vannak zárva, nem? Azoknak a nem elit nőknek, akik nem tanulhattak, viszont annyira sincs munkalehetőségük – erre (is) lett volna megoldás a lazítás.

  A kereskedő azért eredetileg Khadidzsa volt, és Mohamed kb. kifutófiúként kezdte nála a pályát, hogy végül elnyerje a gazdag negyvenes özvegy “kegyeit”…

 5. Laci69 szerint:

  én úgy látom több egyetemen is tanulhatnak nők de kétlem hogy koedukáltan, inkább csak egy intézmény keretén belül, de külön. Azért az arcot sokan nem takarják el az utcán sem.

  de még egyszer: a szaudi helyzet valóban sok más országbeli arab számára is érthetetlen, illetve csak a szaudi társadalomtörténet ismeretében érthető.

  persze mivel a munka lehetőségek száma szűkös, jól lehet válogatni, de persze a jelenlegi helyzet biztos nem tartható, még 80$-os olajár mellett sem…

  nagy csoda lenne ha valamely társadalomtudós meg tudná jósólni mi lesz ebben az országban 4-5 év múlva ilyen demográfia mellett…

Hozzászólások lezárva.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: