Támogatásbajnok

Az EU egyik nagy pénzújraelosztó rendszere a mezőgazdasági támogatások. Ezek haszonélvezői nem a föld művelői, hanem azok tulajdonosai, és mivel általában a birtok mérete alapján számítják a támogatásokat, a nagyok járnak jól. Ausztriában a legnagyobb kedvezményezett a katolikus egyház. Évi 4 millió euró jut a 15 legnagyobb egyházi földbirtokosnak, köztük a melki apátságnak, és több, mint 600 000 euró jutott egy olyan rendnek is, amelynek tagjai nemrég szexuális bűncselekmények miatt kerültek a hírekbe. 
Közben azonban lekerültek az adatok az internetről: az EU luxemburgi bírósága ugyanis épp a napokban döntött arról, hogy a támogatás kedvezményezettjeinek adatai nem tehetők csak úgy közzé, az osztrák mezőgazdasági miniszter pedig pillanatok alatt reagált és elérhetetlenné tette az adatokat. Holott a mezőgazdasági vállalkozások 57%-a kevesebb, mint évi 10.000 euró támogatást kap – őket nem zavarta különösebben a nevük közzététele. 

www.ots.at/presseaussendung/OTS_20101109_OTS0282/geheimer-eu-subventionskaiser-kirche-millionenschwere-agrarfoerderungen
brightsblog.wordpress.com/2010/11/11/agrarsubventionen-fur-die-kirche/

Reklámok
Címke , , , ,
Reklámok
%d blogger ezt kedveli: