Semleges Spanyolországot

Vasárnap mintegy száz szervezet követelte Madridban állam és egyház szétválasztását. Helyszínnek a Parque de la Cornisát választották, ahol az érsek 15.000 négyzetméternyi zöld terület és védett természeti és épített értékel ledózerolásával monumentális templomvárost akar építeni – a helyiek tiltakozása ellenére, de a városvezetés segítségével, amely az egyház kedvéért a rendezési tervet is módosítani hajlandó. 
A tüntetők két héttel XVI. Benedek pápa látogatása előtt az ellen is tiltakoznak, hogy a katolikus egyházfőt államfőként fogadja a spanyol állam és még a látogatását is az adófizetők pénzéből finanszírozza, és "Pápák, kalifák, magatok fizessétek utazásaitokat" feliratú plakátokat is látni lehetett. 
A tüntetők azonban a vidám és művészek fellépéseivel tarkított rendezvényen nem csupán a finanszírozás rendezését és a vatikáni szerződés felmondását követelték, hanem egy olyan alaptörvényt a lelkiismereti szabadság biztosításért, amely egyformán kezel minden vallásos és vallásmentes világnézetet. 
A szekuláris államot követelő rendezvényt szervező száz egyesület között egyébként számos állam és egyház szétválasztásának elvét támogató katolikus egyesület is található. 

www.elpais.com/articulo/sociedad/centenar/entidades/reclaman/Estado/laico/elpepusoc/20101024elpepisoc_3/Tes
www.uaar.it/news/2010/10/24/madrid-ieri-manifestazione-per-uno-stato-laico-ora

Reklámok
Címke , , ,
Reklámok
%d blogger ezt kedveli: