Más életét a lelkiismeretért

A múltkor írtam arról, hogy az Európa Tanács konzervatív többségű parlamenti bizottsága ellentétébe fordította át azt az indítványt, amely a 47 tagállamot arra szólította volna fel, hogy szabályozzák az egészségügyi dolgozók lelkiismereti okokra hivatkozó szolgáltatásmegtagadás módját annak érdekében, hogy a beteg az orvosok, ápolók lelkiismerete ellenére is időben hozzájusson a megfelelő kezeléshez. 
Most olvasom a Skepchic-en keresztül, hogy még 2004-ben egy lengyel nő orvosai lelkiismeretébe halt bele. A fiatal nő végbélpanaszokkal ment orvoshoz, de mivel akkor már négyhetes terhes volt, nem kezelték. A terhesség során súlyosbodó problémákkal 11 alkalommal utalták be különböző kórházakba, ám sehol nem kezelték érdemben. Bár az orvosok elmondták, hogy a magzat miatt aggódnak, egyikőjük sem közölte vele, hogy terhessége miatt nem kezeli. A 25 éves nő végül elvetélt, ekkor azonban már késő volt: néhány héttel rá ő is meghalt, szepszisben. 
Anyja a lengyel jogorvoslati lehetőségeket végigjárva most az Európa Tanács emberijogi bíróságán kötött ki. Azt szeretné elérni, hogy másnak ne kelljen így meghalnia. 

reproductiverights.org/en/press-room/abortion-opponents-undercut-council-of-europe-resolution-on-conscientious-objection
womensrights.change.org/blog/view/25-year-old_polish_woman_dies_due_to_conscience_clause

Reklámok
Címke , , , ,
Reklámok
%d blogger ezt kedveli: