Sajátos kultúrharc

Sajátos kultúrharcot indítottak keresztények Németországban. A darmstadti bíróság épületében a német újraegyesítési ünnep alkalmából elhelyeztek egy a német-német határ drótkerítéséből font keresztet. A bíróság elnöke közölte, ez a keresztény jelkép a bűn és a halál feletti győzelem jele, amely a német alkotmányban biztosított szabadságjogok gyökereire utal, és a bírósági dolgozóknak írott körlevélben az Istenre hivatkozó tartományi alkotmányra is utalnak. 
A keresztet úgy helyezték el, hogy aki felmegy a lépcsőn, szembetalálja magát vele. A bíróság ezzel szembehelyezkedik az országos karlsruhei alkotmánybíróság korábbi ítéleteivel, amelyek egyértelműen megerősítik az állam vallási semlegességét és kimondják, hogy a vallási jelképeknek semmi keresnivalójuk középületekben. Mindenkinek, aki felkeresi a bíróságot, bíznia kell tudni abban, hogy az állami intézményekben egyedül a jogi normák érvényesülnek, és hogy az ítélkezés egyházaktól és vallási meggyőződésektől független. 
Ez nem az első ilyen kísérlet: néhány hónappal ezelőtt, közvetlenül a tartományi választások előtt egyházi kötődésű személyek egy másik bíróság épületében akartak keresztet elhelyezni, szintén jól látható helyen. A bírói egyesület és szekuláris szervezetek tiltakozása nyomán a bíróság elnöke és az egyházi képviselők végül abban egyeztek meg, hogy az elnök nyilvánosságtól elzárt  irodájában helyezik el a keresztet. 
 

hpd.de/node/10380

Reklámok
Címke , , ,
Reklámok
%d blogger ezt kedveli: