A megfogalmazás fontossága

A "statisztikáról" sokan úgy gondolják, félrevezető. Pedig csak pontosan kell odafigyelni, mit is mérnek, főleg, amikor kérdőíves felmérésekről van szó. 
A brit statisztikai hivatal a napokban azt találta a népszámlálás utáni második legnagyobb felmérésnél, hogy a britek 71,4%-a keresztény, 4,2%-a muszlim, 1,4%-a hindu, kb. fél-fél százalék szikh, zsidó és buddhista, 1,1 %-a más vallású, és 20,%-a nem tartozik felekezethez. Egy másik felmérés szerint 50%-nyi keresztény, 3%-nyi muszlim, 1%-nyi zsidó, 3%-nyi egyéb és 43%-nyi felekezeten kívüliből tevődik össze a brit lakosság. 
A megfejtés kulcsa persze maga a kérdés: a statisztikai hivatal így kérdezett: "Melyik valláshoz tartozik, még ha nem is gyakorolja azt?" A második kutatás, a brit attitűd kutatás 2008-ban ellenben így kérdezett: "Valamely valláshoz tartozónak tekinti magát?". 
A 2008-as kutatás azt is megkérdezte, hogy az esküvőktől, temetésektől és keresztelőktől eltekintve a megkérdezett szokott-e részt venni a valláshoz köthető istentiszteleteken, összejöveteleken vagy hasonlókon. A megkérdezettek 62%-a soha nem vesz részt istentiszteleteken vagy hasonlókon. 
 

www.humanism.org.uk/news/view/661 

Reklámok
Címke , ,
Reklámok
%d blogger ezt kedveli: