A haldoklásod az orvosodtól függ

Egy a Journal of Medical Ethics című szaklapban újonnan a publikált felmérés kimutatta, hogy az orvos vallási meggyőződése nem csak azt befolyásolja, milyen prioritások szerint kezeli haldokló pácienseit, hanem azt is, hogy a lehetséges kezeléseket egyáltalán megbeszéli-e a pácienseivel. 

A Queen Mary Egyetem kutatói által végzett vizsgálat szerint a közel háromezer válaszoló közül a magukat nagyon nem hívőnek tartó orvosok kétszer olyan gyakran számoltak be arról, hogy a legutóbb meghalt páciensük kezelése során olyan módszereket választottak (pl. erőteljes fájdalomcsillapítás), amely meggyorsíthatta a halált, mint azok, akik hívőnek mondták magukat. Ezeket az orvosi döntéseket azonban megbeszélték pácienseikkel – a hívő orvosokkal ellentétben, akik szignifikánsan gyakrabban döntöttek pácienseik megkérdezése nélkül, a fejük fölött. 
A kutató, Clive Seale a Guardiannak úgy nyilatkozott, hogy háziorvosa ellenezte az eutanázia minden formájának legalizálását. Azóta lecserélte.  

(Csak zárójelben: ezt a hírt a The Guardian című birt lap olyasféle címmel jelent meg, hogy "Az ateista orvosok nagyobb valószínűséggel gyorsítják meg a halált" – ‘Atheist doctors ‘more likely to hasten death”. Egy kommentátor meg is jegyezte, ebből a konzervatív bulvárlapokban majd az lesz, hogy "A militáns ateista orvosok azon vannak, hogy megöljék saját betegeiket".)

www.cardi.ie/news/doctorsreligiousbeliefsstronglyinfluenceendoflifedecisionsukstudy
www.epolitix.com/members/member-press/member-press-details/newsarticle/religious-beliefs-of-doctors-relevant-in-end-of-life-care///sites/british-humanist-association/
skepchick.org/blog/2010/08/media-mischief/
A kutatás absztraktja: jme.bmj.com/content/early/2010/07/22/jme.2010.036194.short

Reklámok
Címke , , ,
Reklámok
%d blogger ezt kedveli: