Mikor vagy igazi?

Christopher Hitchens, a Vanity Fair Nagy-Britanniából az USA-ba áttelepült, többek közt éles és nyílt valláskritikájáról híres publicistája áttételes nyelőcsőrákban szenved. Amerika keresztényei azon vitáztak, hogy akkor most imádkozzanak érte vagy sem, de a "zuhanó repülőn nincsen ateista" című elképzelésben bízva közösen reménykednek abban, hogy Hitchens halálos ágyán még megtér. 
Hitchens esze azonban még vág, és egy beszélgetésben a minap kifejtette, hogy ép elmével erre aligha fog sor kerülni (annál is inkább, mert korábban is szembesült már életveszélyes szituációkkal) – azt persze nem tudja kizárni, hogy elborult elmével, gyógyszerektől kábultan a valláshoz menekül, de ez már nem ő lenne. Egy kommentátor arra mutatott rá, hogy ebben a kérdésben két teljesen eltérő szemlélet nyilvánul meg. Illusztrációként Primo Levi Akik odavesztek és akik megmenekültek című könyvéből idézi többek közt ezt a részt: "Ilyen körülmények közt [ateistaként a halállal szembeülve] egy ima nemcsak abszurd lett volna (milyen jogon kérhetnék? és kitől?), hanem istenkáromló, obszcén, a lehető legnagyobb tiszteletlenség, amit egy hitetlen elkövethet." [Saját fordítás, az idézett angol fordítás alapján – SzF]. Hitchens és Levi úgy látja, hogy az ember nem szenvedésében és haldoklásában szűkölködve igazi önmaga, hanem akkor, amikor képességei teljes birtokában van, és a halálfélelemtől rettegő ember nem egy megbízható forrás. Azoknak a vallásosaknak a számára azonban, akik a halálos ágyon való megtérülésnek is örvendenek, a szenvedés különösen értékes belátásokat hordoz; a vallásos hit elfogadása az, ami számít, még akkor is, ha ez csupán egy nyomorúságos állapot eredménye. 
– Avagy: ki tulajdonít milyen értéket a kínzás alatt tett vallomásnak?

www.butterfliesandwheels.org/2010/surrender/

Reklámok
Címke , , , , ,

2 thoughts on “Mikor vagy igazi?

  1. “az ember nem szenvedésében és haldoklásában szűkölködve igazi önmaga”
    Szerintem meg az az igazi ember, aki ilyen helyzetben is önmaga tud maradni. Lásd példának okáért pont Hitchens. (Erről különben mindig az Inglourious Basterds agyonverős jelenete jut eszembe…)

  2. @lepisma_saccharina: Az azért egy picit más dolog, és szerintem nincs is ellentmondás a Te kijelentésed és Hitchens között. Minden tiszteletem azé, aki “ilyen helyzetben is önmaga tud maradni”, azaz amúgy személyiségtorzító hatású helyzetben is megőrzi integritását. De a Te megfogalmazásod is úgy szól, hogy a szűkölködésben “önmaga marad”, nem úgy, hogy “igazi önmagává válik”!

Hozzászólások lezárva.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: