Körmös Lengyelországnak

Megrótta az Európai Emberi Jogok Bírósága a lengyel alkotmánybíróságot a vallásszabadság megsértése miatt, amihez az is hozzátartozik, hogy az ember ne nyilatkozzon felekezeti hovatartozásáról. A lelkiismereti és vallásszabadság a lengyel alkotmányban is rögzített alapjog, a lengyel közoktatás azonban megsérti ezt a jogot azzal, hogy a nem katolikus gyerekeknek nem biztosít alternatív etikaoktatást, emiatt ugyanis a tanuló nem tud jegyet szerezni, és az iskolai bizonyítványából így kiderül, hogy katolikus-e. Az alkotmánybíróság még csak nem is volt hajlandó foglalkozni a szülői beadvánnyal, ezért fordultak az Európa Tanács (amely nem keverendő össze az EU-val!) bíróságához. 
 

A Népszava cikke: www.nepszava.hu/articles/article.php

UPDATE: Kicsit részletesebben itt: lengyelorszagma.blog.hu/2010/06/25/x_216

Reklámok
Címke , , , , , , ,

4 thoughts on “Körmös Lengyelországnak

 1. Nűnű szerint:

  Ezt nem érti, vagy legalábbis nem akarja felfogni sok vallásos ember. Azért kell az világnézetileg semlegesség, hogy ne kelljen az embernek a saját hitéről nyilatkoznia, mert akkor hátrányos megkülönböztetésben részesülhet. Ezért tiltják pl. Törökországban a vallásos öltözködést. Mert akkor nem látszik, hogy ki mennyire vallásos, és elborult tanárok nem tudnak kivételezni velük.
  Nem az a vallásos emberrel való kitolás, hogy nem viselhet keresztet az iskolában, hanem az, hogy pl. azért megbuktatja egy ateista v. zsidó v. muszlim tanár.

 2. Nűnű szerint:

  Nagyon tetszik ez a blog, egy ideje már olvasgatom, de hozzászólni nem nagyon tudok, mert teljes mértékben egyetértek minden sorával.
  Kitartás!
  (ÚGy érzem, mintha a XVIII. században lennénk, és újból meg kellene vívni a felvilágosodás harcát.)

 3. @Nűnű: Nem beszélve arról, hogy azért a legtöbb hívő sem fogadja el saját vallása álláspontját.

 4. @Nűnű: Köszönöm szépen, örömmel csinálom!
  Azt hiszem, egyszerűen arról van szó, hogy az ember lusta és a kényelmesebb megoldásokra hajlik – és kétségtelen kényelmes abban hinni, hogy van mögötted valami pozitív erő. Amolyan (placebo) védőháló, vagy ilyesmi…

Hozzászólások lezárva.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: