Mégis

Az új kormány még nem állt fel, de nem csak az új seprűk, hanem az új parlamentek is jól söpörnek: három honatya, egy fideszes és két KDNP-s, köztük a "szingli hordás" Semjén Zsolt máris indítványozta a népszámlálási törvény módosítását, többek közt azt követelve, a felteendő kérdések közé kerüljön be a vallási hovatartozásra vonatkozó is. A válasz a tíz évvel ezelőtti alkalomhoz képest is önkéntes lenne; akkoriban a lakosság 10%-a megtagadta erre a kérdésre a válaszadást, és az egyetlen erre vonatkozó kérdés viszonylag általános megfogalmazása miatt az adatok (a célzottabb kutatások tanulságai szerint) inkább a családi hagyományokat, mintsem az adott felekezet tanításaihoz való kötődést tükrözték. 
Persze minden plusz kérdés plusz költségekkel jár, hiszen ezeket fel is kell dolgozni. 

http://nol.hu/belfold/termekenysegunkre_is_kivancsi_a_fidesz

Reklámok
Címke , ,

2 thoughts on “Mégis

 1. noname.blogger szerint:

  Én értékelném ha lenne ilyen, viszont a családi hagyományos megfogalmazást csalásnak érzem. Tessék különválasztani a megkereszteltséget, az általános istenhitet, a “mittomén van-e Isten de az esküvőmet azért templomban tartom ha máskor nem is megyek be” vallásosságot és a tényleges hívőséget, azt, hogy valaki tagja az adott egyháznak, templomot látogat.
  Hasznos is lenne, mert szerintem Semjén eléggé túlbecsüli a vallásos emberek számát Magyarországon.

 2. @noname.blogger: Adatokra természetesen szükség lenne, ebben teljesen igazad van, de egy népszámlálás nem biztos, hogy a legalkalmasabb erre.
  Egyébként 2001-ben még így is közel 1,5 millióan vallották magukat felekezeten kívülinek, és 1 millióan megtagadták a válaszadást – épp ezért jobb ezt külön kutatni (adatok itt: http://www.nepszamlalas.hu/hun/kotetek/05/tables/load1.html)
  Volt egy-két komolyabb kutatás is, pl. 2004-ben egy Mediános, amiről itt számolnak be: nol.hu/archivum/archiv-335149
  És persze az 1%-os SzJA-felajánlások is utalnak a felekezeti kötődéshez: a 4,6 millió adófizetőből 830 ezren ajánlották fel adójuk 1%-át valamely vallási közösségnek, és 300 ezren valamelyik állami célra. Ez persze nem reprezentatív, mert nincsenek benne a nyugdíjasok, akik vélhetően nagyobb arányban vallásosak. De még ha azt is feltételezzük, hogy az összes nem adófizető (5,4 millió) hóttvallásos és ezekhez hozzáadom az egyházi felajánlókat (a 830 ezret), szóval ezzel a lehető legeslegvallásbarátabb számítás szerint is csak 6,23 millió jön ki (és ebben benne vannak a krisnások, a zsidók, a hitgyülisek és egyéb nem “történelmiek”), azaz a legsemjénbarátabb értelmezésben is legalább 3,8 millióan vannak, akik még ahhoz sem elég vallásosak, hogy évente egyszer 4 számjegyet ráfirkantsanak egy papírra (sőt, köztül pár százezren még képesek venni a fáradtságot, és világi célra felajánlani az egyházi 1%-t).

Hozzászólások lezárva.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: