Szekuláris Európa?

Korántsem olyan tiszta ügy állam és egyházak szétválasztása, ahogyan néha gondoljuk. Az EU egyes tagállamaiban sem. – Háromrészes franciául beszélő, angolul feliratozott film állam és egyház összefonódásáról. 
A román humanisták azért küzdenek, hogy az állami természettudományos tankönyvekből kerüljön ki a kreacionizmus – így is tizenkét éven át nyomják a kreacionizmust a hitoktatáson, míg az evolúció oktatására néhány óra jut 15 és 18 éves korban. Állam és egyház mindig is összefonódott Romániában, a kommunizmus bukása után még pártot sem lehetett alapítani papi áldás nélkül, és mivel az ortodox egyház mindenütt jelen van, a lakosság normálisnak tartja a vallásban keresni problémái megoldását. 
Írország 1937-es alkotmánya külön hivatkozik Istenre és büntetendőnek nyilvánítja az istenkáromlást. Készült is erre törvény, amelyet azonban sosem érvényesítettek. Nagy volt a meglepetés, amikor az ír parlament ezt a törvényt úgy újította meg, hogy nagyon széles körben alkalmazhatóvá tette – gyakorlatilag ellehetetlenítve a bármilyen vallás bármilyen kritikáját (ugyanis üldözhetővé tesz bármit, amit bárki sértőnek tart). Az általános iskolák 92%-a a katolikus egyház kezében van, és törvény biztosítja, hogy az egyház saját nézeteit taníthatja és tanárait vallási okokra hivatkozva bármikor kirúghatja. Alternatíva nincs. 
Olaszországban éles ellentét figyelhető meg a lakosság véleménye és a Vatikán által befolyásolt politika álláspontja között. Az egyik csatatér persze az abortusz, amely az 1970-es évek óta engedélyezett, de mivel a nőgyógyászok lelkiismereti okokból megtagadhatják az elvégzését, a törvény pedig nem írja elő, hogy az intézményeknek ettől függetlenül biztosítaniuk kell a beavatkozást, így aztán az állami kórházak 80%-ában nem is végezik el. Ezt a problémát enyhítené a nemrég Olaszországban is legálissá volt RU-486 néven (a hatóanyag neve mifepriston) ismertté vált abortusztabletta, amelyet több mint húsz éve nagy biztonsággal alkalmaznak számos országban, és amely ellen az egyház minden erejével küzd. 

http://www.secularhumanism.ro

 

Reklámok
Címke , , , , ,
Reklámok
%d blogger ezt kedveli: