Az ateisták nemi életérűl

… és mindenki máséról. – Avagy a vallásosság hatása a szexuális életvitelre. 
Az Epiphenom blog összegyűjtött néhány kutatást a vallásosság és a nemi életvitel közötti összefüggésekről. Persze az USA-ból. 
Naszóvalakkor milyen vallású hallgatók életvitele a legvadabb? A keresztényeké? Zsidóké? Felekezeten kívülieké? Netán az ateistáké? 
Mindegyikéké. 1000 nőtlen, ill. hajadon egyetemistát megkérdezve a Texasi Egyetem kutatói alig találtak különbséget a különböző felekezetekhez tartozó hallgatók (ill. a felekezeten kívüliek és az ateisták) életvitele között. Felekezeti hovatartozástól függetlenül majdnem mindenki élt nemi életet a házasság előtt. Egyetlen enyhe kivételt képeztek ez alól a zsidó és a fundamentalista keresztény nők, és sajátos módon csak keresztény férfiak vallották be, hogy volt homoszexuális kapcsolatuk (a keresztény férfiak közel 10%-a). Ezen kívül nem találtak szignifikáns eltéréseket sem a szexuális partnerek számát, sem az első alkalom időpontját illetően – a keresztény nők egy kicsit hamarabb vesztették el szüzességüket, mint az ateista nők. Nincs különbség a felekezetek között a hűség tekintetében sem – a felekezet önmagában rossz útmutató hűséges társ megtalálásához. 
Egy másik kutatás keretében vizsgálták a szexuális fantáziákat – itt már találtak különbséget, de csak a nőknél: ami a fantáziálást illeti, az ateista és főleg az agnosztikus nők képzelete szélesebb körben mozog, és gyakrabban is fantáziálnak. A férfiaknál ilyen különbség nem volt kimutatható. 

Mihelyt azonban nem a felekezeti hovatartozást, hanem a vallásosság mértékét vizsgálják, egy kicsit módosul a kép, főleg a nőket illetően: bármilyen hagyományos vallásosság csökkenti a szexuális aktivitás és az ezzel kapcsolatos fantáziálás mértékét. A new age hit és a paranormális dolgokba vetett hit ellenben növeli. 
A férfiaknál jóval kisebb ez az eltérés. Sőt, a vallásos keresztény férfiak több szexuális partnerről számoltak be a kutatást megelőző egy évben, mint a kevésbé vallásosak. Erre kössetek csomót… 

http://epiphenom.fieldofscience.com/2010/04/sex-lives-of-atheists-and-everyone-else.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+BhaScienceGroup+%28Epiphenom%29 (szakirodalmi hivatkozásokkal, ha valaki utánanézne!)

Reklámok
Címke , , ,

3 thoughts on “Az ateisták nemi életérűl

  1. lhi szerint:

    Hm, lehet, hogy ez utóbbi nem túl bonyolult: értelemszerűen nem vallásos csajokkal próbálkozik, akik viszont hamar otthagyják, miután kiderül, hogy világképük kissé nagyon eltérő (főleg, ha a pasi esetleg a nőkkel kapcsolatos nézetei is olyanok…)

  2. lhi szerint:

    @ilo: sorry, kimaradt egy “-nak”.

  3. Joco74 szerint:

    Középiskolás emlékeim között szerepel egy katolikus gimnázium leánykollégiuma. További részletekért hívjatok a 06-90-4567854456 számon. 😀

Hozzászólások lezárva.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: