Nem ismernek viccet

Egyiptom legismertebb és legünnepeltebb komikusa, a hatvanéves Adel Imam ellen közel egy évvel ezelőtt fatwát tettek közzé Algériában, amely Adel Imam meggyilkolására szólított fel, mert kifigurázni merte a palesztin Hamaszt. Azóta egyre sűrűbben érik támadások Imamot, amire most ráerősített az egyik népszerű muszlim tévéprédikátor egy kereskedelmi tévében. 
http://freethinker.co.uk/2009/12/29/threatened-with-death-egyptian-comedian-is-warned-not-to-poke-fun-at-muslim-clerics/ 

Közben egy szaúdi újságírónak is meggyűlt a baja Egyiptomban: Nadine Al Bdair ugyanis azt találta felvetni, hogy ha az iszlámban a nők és a férfiak egyenrangúak, akkor lehetővé kell tenni, hogy egy nő négy férfit vegyen férjül. Ezért most az újságírónőt a lap főszerkesztőjével együtt istenkáromlás vádjával ügyészségi kihallgatásra hívták. 
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8421551.stm

Iránban is új, békés tiltakozó kampány indult még decemberben (a mostani kevésbé békés megmozdulások előtt): miután az állami tévé azzal akart nevetségessé tenni és megalázni egy ellenzéki beszédet mondó diákot, hogy azt állította, női ruhában próbált elmenekülni és ehhez a férfit csadorban és kék fejkendőben mutató képet is közzétett (aminél nagyobb sértés alig képzelhető el), a "Légy férfi" kampány keretében férfiak százai készítettek magukról képet a női alázatot jelképező fejkendővel, csadorral, és elárasztották ezekkel az internetet. Sokan az ellenzék és az iszlám színét, a zöldet választották, és mosolyogva V-t mutatnak. 
http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/men-turn-tables-on-regime-by-donning-headscarves-and-dresses-1839889.html

Reklámok
Címke , , , , ,
Reklámok
%d blogger ezt kedveli: